Over mezelf

Mijn echtgenote en ikzelf kregen onze eerste hond in 1989 , kort nadat we gehuwd waren. Het werd een Golden Retriever. Nalina den Apporteur ,roepnaam 'Brendy'. Het was een weloverwogen keuze qua ras en aankoop bij een erkende kennel

Voor de opvoeding van onze pup kwamen we terecht op een hondentraingsclub uitsluitend voor retrievers. We doorliepen de klasjes zoals iedereen: van puppy via de A, B naar C waar we ons klaarstoomden om het brevet te spelen. Geen woensdagavond of zaterdagnamiddag sloegen we over om te trainen en veel van onze vrienden van toen zijn dit nog steeds vandaag.

De echte passie kwam er toen ik kennis maakte met de jachthondenopleiding. Daar kwam de retriever echt met zijn natuurlijk instinct tot zijn recht. Niets maakte me trotser dan mijn hond te zien terugkeren met een dummie (of stuk wild) die ze zelf van uit het water of het bos naar me terugbracht.

Na 4 jaar kwam onze tweede Golden Retriever :'Riddle Of The Gallantry'.

Ondertussen ging ik zelf als instructeur gehoorzaamheid aan de slag en vond ik het plezierig mijn kennis met anderen te delen om zo een tevreden ‘mens-hond’ duo te zien uitgroeien.

Toen Brendy en Riddle overleden, kwam Wheatons Fleur ons gezelschap houden. Een fantastische hond met een groot jachtinstinct. We kozen ervoor om met haar 2 nestjes te fokken. Een geweldige intensieve ervaring! Het leerde mij om als fokker alle beginselen van de opvoeding van de pup op een speelse manier mee te geven van in het nest. Opgroeien in een huiselijke omgeving, gewenning aan geluiden, omgaan met poezen,…Een pup uit het eerste nest groeide verder bij ons op: Gift of Wheatons Jewels. Zij erfde het jachttalent van haar moeder!

Mijn kennis rond de opvoeding van de hond was natuurlijk in die meer dan 25 jaar enorm gegroeid. Een verzorger die vanuit een positieve en veilige leeromgeving zijn pup kansen aanbiedt om zich te ontplooien en keuzes te mogen maken, gaat op een fantastische ontdekkingsreis. Het zorgt voor een relatie van wederzijds vertrouwen en respect. Niet voor niets bestaat het spreekwoord ' zo trouw als een hond'. En dat wil je toch ook? Maar dat moet je verdienen.

Ondanks al mijn ervaring, bleef ik zoeken naar meer uitdaging en naar meer nieuwe inzichten. Zo startte ik in 2014 de opleiding als hondeninstructuur bij Syntra West. Toen ik na 2,5 jaar afstudeerde betekende dit de start van mijn zelfstandige carrière als hondengedragsbegeleider.

Gaandeweg kwam ik regelmatig in contact met ongewenst gedrag en vond dat ik nog meer kennis daarover nodig had. In 2020 beëindigde ik de nieuwe opleiding bij Syntra West als hondengedragsdeskundige. De nieuwe kennis en inzichten zijn een echte verrijking en noodzakelijk om probleemgedrag aan te pakken. Mensen zijn immers meestal geneigd om het symptoom de bestrijden en dat lost zelden het probleem ten gronde op. De zoektocht naar de oorzaak is daarom van onmisbaar belang. Dat is een moeilijke weg, maar biedt de meeste kans op een succesvolle aanpak en finaal resultaat. Juist hier komt de vakkennis tot zijn recht. Hondvriendelijk betekent simpel weg dat je de hond geen pijn doet om op te voeden en dat men de hond als een uniek individu bekijkt, met respect voor zijn sterke en moeilijke kanten, de juiste motivatie vindt en dit op een beloningsgerichte manier versterkt.

Het certificaat van APDT Bene ( Association for Petdog Trainers) overkoepelt Belgische en Nederlandse hondentrainers die uitsluitend hondvriendelijke methodes toepassen. Ze organiseert regelmatig bijscholingen om de kennis up to date te houden.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Brochure7.15 KB
Over mij
Over mij
Over mij
Over mij

Wenst u meer informatie?

Contacteer me